Handgeschilderde etalagepoppen voor militaria en uniform

Waarom handgeschilderde etalagepoppen? Iedere, nou ja bijna iedere, militariaverzamelaar kampt met dit probleem. Na jaren van verzamelen en een hoop geld heb je eindelijk alle puzzelstukjes bij elkaar gesprokkeld. Een mooie berg uitrusting en uniformdelen. Je bent er trots op en dus wil je het mooi displayen en wat is er dan mooier en authentieker dan een etalagepop aankleden? Je kijkt wat rond en je koopt een pop, je begint hem aan te kleden en op te tuigen maar nog terwijl je daar mee bezig bent zie je het al. Dit wordt niet zoals je in gedachten had. Dit gaat helemaal niet op een uitgewoonde landser of moegestreden para lijken.

Figuren Jung realistische etalagepop

Wat ging er mis? Jouw vers aangeschafte pop doet het natuurlijk prima in de etalage van een modezaak waarin hij braaf naast andere softies staat. Als krijger in uniform in een militaria display komt hij natuurlijk totaal niet uit de verf!
De oplossing: handgeschilderde etalagepoppen of (in deftig Engels) “custom painted mannequins’ (neem contact met ons op voor meer informatie).

Handgeschilderde etalagepoppen voor militaria verzamelaars

Ik weet zeker dat ik voor jou de oplossing heb! Ik kan je eigen pop beschilderen naar de eisen en wensen die jij hebt. Zo nu en dan heb ik ook poppen te koop staan. Die handgeschilderde etalagepoppen staan niet altijd hier op de site dus stuur gerust een e-mailtje. Je krijgt altijd een serieus antwoord.

Voordat je besluit contact met me op te nemen moet je wel even nadenken. Denk eens na in wat voor een omgeving of display de pop terecht komt. Neem als voorbeeld een soldaat van het Deutsche Afrika Korps, de brandende zon in Afrika zal zorgen voor een rood verbrande of bruine huidskleur. Maar een Landser die al geruime tijd in de winter aan het Oostfront verblijft zal een wittere tint hebben, maar wel met een rode neus, wangen en oren.

Ook het ras heeft invloed, een Russische soldaat uit het zuidoosten van de Sowjetunie zal veel geler of geel-bruiner zijn. Ook zal een (staf)officier achter de linies beter geschoren en schoner zijn dan een infanterist die al weken achtereen in een loopgraaf verblijft. Op zichzelf kan schoon en geschoren of vies en een stoppelbaard al een fantastisch contract geven bij twee poppen die naast elkaar in een verzamelruimte staan. In een echt diorama moet je daar wat voorzichtiger mee zijn natuurlijk. Dan is het belangrijk dat het geheel klopt.

Tienerpop

Hieronder zie je een voorbeeld van een tienerpop. Natuurlijk bij uitstek geschikt als Flakhelper of de laatste lichting van de Duitse Wehrmacht. Links de situatie zoals hij in de etalage staat. In het midden met wat betere kleurschakeringen en een natuurlijkere haarkleur. Rechts met lichte stoppelbaard. De wimpers zijn bij deze pop te vrouwelijk. Daarom knippen we ze ook meestal. Dat is bij deze pop nog niet gebeurd.

Waar op letten bij de aanschaf van een etalagepop voor militaria doeleinden?

Om tot een goed resultaat te komen moet de basis in orde zijn. Van troep is niks goeds te maken. Let vooral op de ogen. Die moeten er natuurlijk uitzien. Verder is de vorm van het gezicht belangrijk. De nieuwere poppen uit het verre oosten zien er vaak niet echt Europees uit (geen probleem voor een Japans diorama natuurlijk). De oren zeggen ook vaak veel over de kwaliteit. Er zijn echter uitzonderingen. De eerste pop op deze pagina heeft een mooi karaktervol gezicht maar de oren zijn wat minder gedetaileerd.

Een paar bekendere (en duurdere) merken zijn John Nissen en Hindsgaul. Maar er zijn ook genoeg minder bekende kleinere Europese merken die in de jaren zeventig prachtige poppen maakten. Voor militaria zijn die poppen vaak heel geschikt omdat ze kleiner zijn dan de huidige. Let dus bij aanschaf van een pop dus vooral ook op de grootte en of de maat van de pop. Je zult echt niet de eerste zijn die tot de ontdekking komt dat de helm of het uniform absoluut niet past! Vraag naar de lichaamslengte, de omvang van het hoofd en de breedte van de schouders.
De meerwaarde van handgeschilderde etalagepop verdien je overigens bij eventuele verkoop meestal gemakkelijk terug.

Grote collectie of uitgebreid display? Dan mixen!

Mocht je een display willen bouwen met meerdere poppen, dan is het mixen van verschillende merken aan te bevelen. Zoals je in de voorbeelden ziet lijken de verschillende (bijvoorbeeld) John Nissen etalagepoppen erg op elkaar. Tenzij je natuurlijk een familie wilt uitbeelden!

Dus je hebt je beslissing genomen!

Neem contact met ons op als je gebruik wilt maken van mijn handgeschilderde etalagepoppen service.
Stel gerust al je vragen, ook kan ik je helpen bij het zoeken naar een geschikte basispop. Soms heb ik nog een pop staan. Als je een idee hebt hoe je pop eruit zou moeten komen te zien is het altijd handig om een foto mee te sturen van een voorbeeld. Er staan er hier op de site wel een paar.
Ook op het bekende militaria- en verzamelforum WAF (Wehrmacht Awards Forum) zijn genoeg voorbeelden van handbeschilderde of special paint etalagepoppen te vinden.

Meer voorbeelden van Handgeschilderde etalagepoppen

Hierna zie je wat voorbeelden van ‘custom painted mannequins’, om je een idee te geven hoe een pop tot leven komt staan er ook vergelijkingsfoto’s van voor en na het beschilderen. Natuurlijk doet een mooie aankleding de rest.

Persoonlijk hou ik erg van de uitstraling van een compleet uitgewoonde soldaat. Vies en een stoppelbaard van een paar dagen, getekend door de strijd en de stress. Maar bij dit voorbeeld is er juist helemaal geen vuil en stoppels aangebracht. Per slot van rekening was het toen ook belangrijk om met het oog op de dames goed voor de dag te komen.

John Nissen voorbeelden

Ik werk graag met poppen van het merk John Nissen. De basisstructuur van de huid is erg mooi, niet te glad en niet de plastic uitstraling van veel poppen uit het verre oosten. Daarnaast zijn de ogen onovertroffen, heel gemakkelijk om te vormen tot geïrriteerde, rode of bloeddoorlopen ogen. Dat draagt enorm bij tot de juiste uitstraling.

Nog wat voorbeelden van handbeschilderde mannequins

De pop links was nogal een uitdaging. Hij is van een goede vriend van mij en dit was volgens hem zijn allerlelijkste pop in zijn collectie. Na het opschilderen vroeg ik hem of hij deze vreselijk lelijke pop wilde verkopen. Hij weigerde subiet, volgens hem was dit namelijk een van de mooiste poppen in zijn verzameling!

Hindsgaul voorbeeld

Verreweg de meeste handgeschilderde etalagepoppen worden natuurlijk verkocht. Deze kocht ik eigenlijk voor mezelf. Het is een halfliggende pop. Naar mijn mening eentje met een zeer aansprekende kop. Een goede kop maakt het werk een stuk gemakkelijker natuurlijk. Vanwege ruimtegebrek heb ik toch afstand moeten doen van deze fantastische uitziende pop.

Special paint Landser mannequin

Deze is uit mijn eigen collectie. Het Oostfront is mijn ding zoals je ziet, naast verlopen koppen hebben de wat meer gebruikte en afgedragen uniformen ook mijn voorkeur. We weten natuurlijk allemaal dat de soldaten in die tijd (en misschien nog steeds wel) leefden op sigaretten. Dus besloot ik om een namaak sigaret te maken die wel de indruk gaf dat hij echt smeult. Na wat verschillende pogingen ben ik tevreden over dit resultaat. Gelukkig worden etalagepoppen niet ziek van slechte gewoontes!

Voorbeelden te over van etalagepoppen in een militaria display

Na het schilderen moet er vaak nog een hoop werk gedaan worden om een goed eindresultaat te behalen. Samen met wat vrienden is het natuurlijk erg leuk om de verdere aankleding doen. Kijk maar eens naar deze fotoserie.

Op het overbekende forum WAF (Wehrmacht Awards Forum) zijn veel voorbeelden te vinden van (handgeschilderde) etalagepoppen. Als je het lastig vindt om te beschrijven wat je wilt en vooral NIET wilt is het misschien aardig om daar eens te kijken.